zaterdag 23 februari 2013

God liefhebben met heel je verstand - hoofdstuk 1


'Al wat waar is... bedenkt dat!' Filippenzen 4:8

Wat betekent waar? Elizabeth George's antwoord uit haar boek 'God liefhebben met heel je verstand': 'Waar betekent waarschijnlijk dat het met waarheid te maken heeft, de waarheid van de Bijbel. En waar betekent ook waarheid, tegenovergesteld aan leugens. Maar waar betekent ook echt, want wat waar is, is wat echt is.'

In hoofdstuk 1 vertelt Elizabeth dat ze depressief/somber is geweest en  hoe God haar daar uit geholpen heeft. God gebruikte drie gewoontes die ze zich al eigen gemaakt had.

 • het memoriseren van Gods woord, het uit het hoofd leren van bijbelteksten.
 • mediteren over Gods woord, het nadenken over de bijbelteksten.
 • Gods woord toepassen, de meest uitdagende van de drie, alleen weten is niet genoeg, je moet ook doen wat er in Zijn woord staat.
Terwijl ze depressief was memoriseerde ze een bijbeltekst (dit was immers een gewoonte geworden). Filippenzen 4:8.

"Voorts, broeders, al wat waar, al wat waardig, al wat rechtvaardig is, al wat rein, al wat beminnelijk, al wat welluidend is, al wat deugd heet en lof verdient, bedenkt dat."

Ze begon er over te mediteren, te beginnen met het woordje waar, wat betekent waar? Ik ben dit stukje begonnen met haar antwoord hierop. 'Waar' is de waarheid van de Bijbel, waar is het tegenovergestelde van leugens, waar is wat echt is.


Staat er ook een gebod in, is er iets wat je volgens God moet doen (de laatste gewoonte in het rijtje). Het gebod staat aan het eind: 'bedenkt dat'. God geeft de opdracht om onze gedachten te vullen met dat wat waar of echt is. Anders geformuleerd geeft Hij de opdracht om niet aan dingen te denken die niet waar of niet echt zijn. Dus stop met dingen te denken die niet waar of niet echt zijn!

God wil niet dat we kostbare tijd en mentale energie besteden aan dingen die niet waar of niet echt zijn!

Maar hoe doe je dat? Een mens heeft ongeveer honderdduizend gedachten op een dag. Dus gehoorzaam zijn aan Gods opdracht om alleen te bedenken wat waar is, is niet gemakkelijk. Gelukkig, als God iets van ons vraagt dan helpt Hij ons daarbij.


In de praktijk komt het hierop neer. Je moet je gedachten evalueren. 'Is wat ik denk de waarheid? Denk ik aan wat waar en echt is? En dan kies je er voor om niet aan onware en onechte dingen te denken en je kiest ervoor om aan de waarheid te denken! Je moet letterlijk je verstand gaan trainen. De schrijfster dwong zichzelf steeds dezelfde vraag te beantwoorden. 'Is wat ik nu denk de waarheid, is het echt?'


Wat vonden jullie van hoofdstuk 1, of van dit stukje hierboven. Hebben jullie ook zoveel moeite om de waarheid te bedenken?

Ik wel! Ik denk heel vaak veel te ver door. Ik bedenk wat er zal kunnen gebeuren, meestal niet al te positieve dingen. Ze zijn nog niet gebeurd, dus is het niet echt! Ik vul heel snel 'intenties' in bij opmerkingen van anderen. 'Hij zegt nu dit op zo'n manier, dus zal hij het eigenlijk wel zo en zo bedoelen...' Maar dit is ook niet waar of echt! Ik verlies mezelf ook vaak in analyses over oorzaken waarom mensen iets doen of waarom er dingen gebeuren. En vaak kan ik dat niet weten. Dus deze gedachten zijn niet waar! Ooh hoeveel energie en tijd ik wel niet besteed aan gedachten die niet waar zijn!

Ik ben er deze week mee begonnen. Zodra ik bezorgd werd, of angstig of verdrietig over iets. Probeerde ik elke keer te vragen: "Is dit waar?' Is deze gedachte die me verdrietig maakt gebaseerd op de waarheid? Is deze oorzaak die ik heb bedacht echt waar en een reden om bezorgd te zijn (los van het feit dat God zegt: weest niet bezorgd..)? En als dit niet het geval was, zei ik tegen mezelf: 'Dit is niet waar, het is een leugen', dit mag ik niet denken. Ik besloot mijn interne relaas met de waarheid, 'dit is wel waar:....' om de leugen te weerleggen. Het helpt! Maar ik vind het wel heel moeilijk om het consequent, elke keer toe te passen. Van iets een gewoonte maken is hard werk. Maar als het echt helpt, dan is het het waard.

'Al wat waar is... bedenkt dat!' Filippenzen 4:8

Hoofdstuk 2 gaat over: 'De waarheid denken over... God en Zijn woord'. Hier blog ik volgende week over.

Ik wens jullie allemaal een fijne zondag!

8 opmerkingen:

 1. Ja dat herken ik wel. Ik ben ook niet zo goed in positief denken en heb het al gauw ingevuld met een negatieve gedachte! Jammer.

  Mooi hoor Fil. 4:8!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer he, dat negatieve gedachten onze emoties, onze reacties en de sfeer zo heel erg beïnvloedden... Dat maakt het voor mij de moeite waard om er aan te werken, want dat maakt mijn leven helemaal anders, beter!

   Verwijderen
 2. Ik heb heel wat onderstreept in dit hoofdstuk met mijn roze stift. Het is heel bijzonder dat Elizabeth die ontdekking deed, dat denken wat waar is bepaalde depri gevoelens de deur uit kan helpen. Als je echt een diepe depressie hebt, zal dit niet genoeg zijn maar heb je last van lichte klachten dan helpt het echt. Ik ben deze week ook begonnen door bewust te denken: is het waar wat ik denk of irreëel? Vooral als ik 's-morgen wakker wordt en alles nog niet in de juiste proporties zie. Het is de derde keer dat ik dit boek lees! En ga mijn ervaringen zeker in een blogje verwerken. Jij ook een fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, 's morgens is voor mij ook een moment waarop de irreële gedachten boven komen drijven. Vaak concentreren deze gedachten rond een moeilijke beslissing of gebeurtenis. Ik heb nu een lijstje met de waarheid gemaakt om de 'standaard'-leugens die op dat moment boven komen drijven te weer leggen. Dat helpt!

   Verwijderen
 3. Mooie uitdaging!!

  Wat het (ook) moeilijk maakt is dat de wereld om je heen je halve waarheden of de ene leugen na de andere voorschotelt.

  Nog iets anders, als je bedenkt wat 'waar' is, ga je ook spreken wat 'waar' is. Psalm 37: 30:
  'De mond van de rechtvaardige spreekt wijsheid,
  zijn tong spreekt gerechtigheid'

  Ben al benieuwd naar de volgende! Volgens mij heb ik het boek toch ook wel eens gelezen, het komt heel langzaam weer een beetje boven!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het soms moeilijk om de waarheid te ontdekken tussen de halve waarheden en leugens van de wereld en de mensen om ons heen. Komt nog bij dat mensen beperkt zijn in hun redeneringen. Alleen God weet hoe het echt zit. Dat is mijn streven, om er achter te komen wat de echte waarheid is, namelijk de God's waarheid. Daar kunnen we gewoon om vragen, he?! God geeft ons, op zijn tijd, het antwoord!

   Wat mooi, daar wil ik ook naar streven, de waarheid spreken. En wat apart toch weer dat het begint binnenin, met de waarheid denken!

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Ja! Mooie teksten in 2 korinthe 10:4-5. "Elke gedachte als krijgsgevangene brengen onder de gehoorzaamheid aan Christus" Dat is het antwoord he?! Dank je wel voor het delen!

   Verwijderen