maandag 4 februari 2013

Bijna Thuis - Billy GrahamEen boek over het doel van je leven, in het licht van ouder worden.

“Probeer Gods bedoeling te ontdekken in elke omstandigheid, in elk gezicht en in elke stem waar je van dag tot dag mee in aanraking komt. Want de tijd die Hij je geeft, is niet zomaar tijd. Bereid je voor op elke dag, door de Heer te vragen je ogen te openen voor wat er om je heen gebeurt. Misschien voel je je eenzaam, maar gebruikt de Heer je glimlach om iemand anders dichter bij je te brengen. Misschien heb je pijn, maar gebruikt de Heer je moed om iemand anders te bemoedigen die het niet meer ziet zitten. We kunnen de gelegenheid om door God gebruikt te worden voorbij laten gaan, of we kunnen de levens van anderen beïnvloeden door van God te getuigen.”

Billy Graham heeft een boek vol met advies geschreven. Praktisch en geestelijk advies met concrete toepassingen, voorbeelden, aansporingen en bemoedigingen.

Er zijn een aantal onderwerpen waar alle mensen op leeftijd mee te maken kunnen krijgen. Pensioen, je werk, het gat waar je in kan vallen, het moment van stoppen, hoe de nieuwe vrije tijd in te delen. Alles goed regelen voor de achterblijvers, de financiën en de juridische zaken. Lichamelijke aftakeling en waar je dan de kracht vandaan haalt. De dood van geliefden en hoe hier mee om te gaan.

Geestelijk legt Billy Graham uit welk fundament je moet hebben en dat sterke wortels belangrijk zijn om het leven, vooral ook bij het ouder worden, aan te kunnen. Wortels die de diepte in gaan en gefundeerd zijn op de waarheid van Gods woord.

 Billy Graham en zijn Bron voor sterke levenswortels

Het gaat over de dood, en de Overwinnaar over de dood. Over de hoop op een eeuwige toekomst. De hemel wordt beschreven, wat een geweldige plek! Ook vermeldt hij voorbeelden uit de bijbel, mannen en vrouwen die op hoge leeftijd en tot het einde van hun leven door God gebruikt werden, dit is ook mogelijk voor ons, het is immers dezelfde God! En over een voorbeeld zijn voor de mensen om ons heen zodat er een geestelijke erfenis en een getuigenis overgedragen wordt op de jongere generatie.

“Zien ze Christus Jezus in jou? Zullen ze later aan je terugdenken als iemand die een levend voorbeeld was van zijn mededogen en liefde? Zullen zij zich jouw diepe vrede en blijdschap herinneren, ook al beleefde je moeilijke tijden of werd je ingehaald door de beperkingen van de ouderdom? Ik hoop dat ze aan je zullen denken als iemand wiens leven was veranderd door Jezus Christus – net zoals hun leven dat kan zijn.”

  Billy Graham en zijn gezin, de jongere generatie
 
Een helder geschreven boek dat makkelijk weg leest. Het boek gaat sprankelen bij de voorbeelden, vooral bij de anekdotes over de vrouw van Billy Graham, Ruth.

“Nadat ze voorzichtig de omleiding had gevolgd, met om de paar kilometer een waarschuwingsbord, kwam ze bij het laatste bord, waarop stond: ‘Einde werk in uitvoering. Bedankt voor uw geduld.’ Toen ze thuiskwam, liep ze te grinniken en vertelde ze het gezin over dat bord. ‘Als ik sterf’, zei ze, ‘wil ik dat op mijn grafsteen hebben.’ (…) Ieder mens is een werk in uitvoering, van zijn prille begin tot aan zijn dood. Elk mensenleven bestaat uit fouten en lessen, wachten en groeien, geduld oefenen en doorzetten. Aan het einde van het ‘werk in uitvoering’ – bij de dood – is het proces voltooid.”

 Billy Graham en zijn Ruth

Het evangelie komt meerdere malen voorbij, passend bij het onderwerp dat op dat moment behandeld wordt. Het blijft natuurlijk Billy Graham, de evangelist…

 Billy Graham, de evangelist
 
Een boek voor mensen die al wat ouder zijn en voor mensen die zich willen voorbereiden op het ouder worden. Ook pastoraal werkers zullen het boek goed kunnen gebruiken. Voor jongeren zijn vooral de stukken over hoe je je tijd besteedt en wat het doel van je leven is nuttig. Maar er staan zoveel geestelijke lessen, wijsheid en levenservaring in, het boek is geschikt voor iedereen.

“Op een veel grootsere manier is de hemel ons thuis – onze laatste woning – onze ultieme plaats van eeuwige en volledige vrede, veiligheid en blijdschap. (…) De hemel is onze hoop, de hemel is onze toekomst en de hemel is ons thuis! Ik zie ernaar uit om eindelijk thuis te zijn en ik bid dat jij dat ook doet.”

Wilt u het boek bestellen? Klik dan hier.
 

7 opmerkingen:

 1. Lijkt me een heel mooi boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd veel respect gehad voor deze man. En nog steeds, hij is inmiddels 94. Een zanger die vanaf het eerste begin van de evangelisatie bijeenkomsten meewerkte met het Billy Graham team was George Beverly Shea. Hij werd vorige week 104(!) jaar oud! Wanneer je nog jong(er) bent zul je misschien ook best veel aan dit boek hebben. Heb je zijn biografie weleens gelezen? Een hèle dikke.. Mooi foto's ook! Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. George Beverly Shea komt voor in het boek! Je kan merken (lezen) dat het een goede vriend is van Billy Graham. Hij illustreert zijn informatie met voorbeelden over George Beverly Shea. Als voorbeeld van een ouder iemand, en hoe hij in het leven staat. Terwijl Graham zelf eigenlijk ook al de leeftijd heeft om als voorbeeld gebruikt te worden;). Ik heb zijn biografie nog niet gelezen, dat ga ik zeker doen. Wat een boeiend en vruchtbaar leven heeft hij gehad, ik kan er vast veel van leren.

   Verwijderen
  2. Ja, prachtige man(nen). En een heel bijzonder leven hebben ze gehad.

   Verwijderen
 3. Mooie boekrecensie met foto's: wat een voorbeeld van dienstbaarheid. Maar ook bijzonder dat hij dit boek over ouder worden heeft geschreven. Zijn volgende boek komt er aan: de hemel. Twee boeken dus vanuit het perspectief van iemand die vlak voor de eeuwigheid staat. Dank je voor je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik ben heel benieuwd naar zijn nieuwe boek. In dit boek schrijft hij al een stukje over de hemel. En het is prachtig geschreven. Hij kan het verlangen naar de hemel, ons thuis, zo goed overbrengen.

   Verwijderen