donderdag 14 maart 2013

Sofie in groep drie - Annemarie ten Brinke & Willemijn de Weerd


Wat een herkenning! 'Wij leren ook de letter Nnnnnnnnnn!' Ernstig wordt er geknikt, 'ja, wij moeten ook hard werken op school.' Uitbundig wordt er gelachen om de papa van Sofie die voor hond Bello speelt.

Zomaar een paar reacties op de verhalen uit deze leuke, vrolijke en herkenbare verhalenbundel, 'Sofie in groep drie.' Geschreven door Annemarie ten Brinke en Willemijn de Weerd. Geïllustreerd door één van mijn favoriete illustrators: Esther Leeuwrik.

 Sofie

Een scala aan kinder-onderwerpen komt voorbij: voor het eerst naar groep drie, konijn Banjer, waterpokken, meesters en juffen, een vervelende mug, plakzoenen van een tante, voorlezen aan je zusje, pesten, duimen, keelamandelen knippen, picknicken, de trein, bidden, goedmaken, kerk, verliefd, parfum, boodschappen, kamperen, schoolreis. Ook de seizoenen en speciale (feest)dagen komen langs: pepernoten, sneeuw, oud en nieuw, lente, kleedjesmarkt, onderduiken. Wel veertig verhalen!Vrolijke en grappige verhalen waarbij geschaterd wordt, worden afgewisseld met ernstige verhalen over soms moeilijke onderwerpen. Maar elk verhaal geeft een reactie, er wordt over doorgepraat. Ze vertellen wat ze er van vinden en hoe ze het zelf hebben meegemaakt. Het bewijs dat de schrijfsters de belevingswereld van de kinderen dicht genaderd zijn, nog beter zelfs, ze hebben het precies goed omschreven.


Het is een ideaal voorleesboek. De verhalen nodigen uit om je stem te gebruiken, hard, zacht en met geluiden. Heel leuk om te doen en de kinderen vinden het geweldig. 

"ZZzzZZ. Nu voelt Sofie iets op haar voorhoofd. Sofie doet het licht weer aan. Ze ziet de mug nog steeds niet. Zal ze papa wakker maken? Hij vindt het vast niet leuk om midden in de nacht wakker te worden. Maar zo kan ze echt niet meer slapen! Sofie kruipt uit bed. Ze loopt zachtjes naar de kamer van papa en mama. 'GGGGGGGG,' hoort ze dan. Het is papa. Hij snurkt. Dat mama daarvan kan slapen zeg! Het is bijna net zo'n vervelend geluid als van een mug. 'Papa,' zegt ze zachtjes. 'GGGGGssssjjjjjj,' doet papa alleen maar. 'PAPA!' roept ze dan. 'GGGGGsssss. He? Wat? Wat is er?' Papa zit ineens rechtop in zijn bed. 'Er zit een mug op mijn kamer,' zegt Sofie. 'Ik kan er niet van slapen!' 'Ik kom eraan,' zegt papa."

 'Een vervelende mug!'

In elk verhaal gebeurt wel iets wat je als voorlezer kan uitbeelden, of aanwijzen op de plaatjes.  De plaatjes... ze zijn verfijnd en grappig. En altijd precies de juiste illustratie voor het verhaal. Ze worden tot in detail bekeken. Eén van de reacties: 'daar zijn voetjes!' 

'Kamperen, de voetjes pasten net niet in de tent...'
En steevast hoor ik naast me stemmetjes als er weer een verhaaltje voorgelezen is: 'Hoe gaat het verder?'
Ja, dit boek is een groot succes! Je snapt, ik wil graag ook alle andere delen van Sofie in mijn boekenkast!


'In de trein'
Op de site van Willemijn de Weerd staan tekeningen uit dit boek, ze zijn te downloaden. Klik hier.Wilt u het boek kopen? Dat kan onder andere hier. 

Willemijn de Weerd en Esther Leeuwrik hebben al eens eerder samengewerkt aan een boek. "Ik stuur je de zon". Klik hier voor de recensie!

Er zijn nog twee andere delen van Sofie verschenen. Voor 'De wiebeltand van Sofie' klik hier. En voor 'De knuffel van Sofie' klik hier. Ook is er een luistercd met een verzameling verhaaltjes van de twee eerste 'Sofie' delen, voor de cd 'Sofie is jarig' klik hier.

6 opmerkingen:

 1. Ziet er mooi speels uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is leuk omschreven! Het klopt, het is een speels boek en erg mooi!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. They are! I am a big fan of the illustrator, Esther Leeuwrik. Here you can see an other book that she illustrated, with also fun and beautiful pictures!: http://tabjesjoy.blogspot.nl/2013/02/ik-stuur-je-de-zon-willemijn-de-weerd.html

   Verwijderen
 3. It sounds like a delightful book and the illustrations are lovely.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It is and they are! I am so glad they wrote and draw this book!

   Verwijderen