maandag 4 maart 2013

De juiste trein vanaf het verkeerde perron - Jolande Heijboer


Het indrukwekkende en zeer persoonlijke verhaal van Jolande Heijboer en haar zoon Chris.

“we rolden van het ene onderwerp in het andere. Alle kanten van zijn ziekte kwamen aan bod. Chris weet dat het twee kanten op kan gaan. Hij gelooft dat God geen fouten maakt. ‘Beide wegen zijn goed’, zei hij. Zou hij wel het goede ontvangen en het kwade niet? Twee kanten… In mijn beleving is er een wonder nodig om Chris te laten herstellen. Ik heb hulp nodig bij het bidden, veel hulp. Het komt eropaan!”

Dit boek gaat over een moeder. Een moeder die ontdekt dat haar zoon kanker heeft en hier heel eerlijk en kwetsbaar over schrijft. Vanaf het begin duik je diep in het verhaal. Het is net alsof je over de schouder van Jolande meekijkt en daardoor komt het heel dichtbij. Ik ging van dit gezin houden, en ik wilde zo ongelooflijk graag dat het goed kwam, dat Chris weer beter werd.

Het is ook een boek bomvol informatie. Het geeft een inkijkje in de medische wereld van chemokuren, onderzoeken en specialisten. Het vertelt over reacties van mensen op het nieuws dat Chris kanker heeft, en hoe deze reacties aankomen bij Chris en zijn familie. En het laat zien hoe het is om een ernstig zieke in je familie te hebben en te verzorgen. Welke praktische zaken je tegen kan komen en welke emoties er spelen bij de naaste familie.

Jolande Heijboer schrijft ook heel open en eerlijk over haar eigen emoties. Over haar verdriet, over haar twijfel en angst, over haar hoop of juist geen hoop. Over het niet meer kunnen denken, het leeg voelen. En over het verdringen van emotie en het niet willen uiten van gevoelens. Maar ook over haar liefde voor Chris, het maken van herinneringen en het samen genieten.

“Nog één week genieten: praten en zwijgen, bidden, samen zijn en alleen laten, grappen maken en ernstig zijn, spelletjes doen, samen eten en even een bakje doen.”

Er is één ding wat mij diep geraakt heeft. Het geloof komt af en toe langs in het boek. Praten over het waarom van het lijden, over Gods bedoeling met je leven en over naar de hemel gaan, dat doe je voorzichtig bij een ernstig zieke. En dat gebeurt ook in dit boek. Maar de paar keer dat het voorbij komt schiet het diep naar binnen! Iemand die het zo zwaar heeft en toch op God vertrouwt. Dat is indrukwekkend en bemoedigend.

De juiste trein vanaf het verkeerde perron is een persoonlijk, eerlijk en verdrietig boek maar tegelijkertijd ook een boek dat bemoedigt. Het laat een grote indruk achter en sluimert nog door nadat de laatste bladzijde gelezen is.

Wilt u het boek kopen? Dat kan onder andere hier.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op de recensie site van Sjofar.
 

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel. Dit lijkt me een heel diepzinning boek. Daar heb ik niet altijd zin in. Zeker als het over dit onderwerp gaat, dat in onze familie speelt denk ik ... ander keertje. Maar het is gewoon heel goed om er niet helemaal je ogen voor te sluiten. Dank je wel dus.

  http://eenvoudigbloggen.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt, het is niet een boek wat je zomaar leest. Het is een heftig verhaal. Voor sommigen zal het te pijnlijk zijn, voor anderen juist herkenning. Met dit boek moet voorzichtig om gegaan worden.

   Verwijderen
 2. Heftig! Ik ken het boek niet, maar werk(te) wel in de thuiszorg, en daar hadden we een paar maanden geleden een cliënt van 18 die kanker had. Heel heftig en ingrijpend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg he, iemand die zo jong sterft. Dat zet je zo stil bij een eindig leven. En ook vaak de waarom-vraag. Je hebt gelijk, dit is een heftig boek.

   Verwijderen