woensdag 20 maart 2013

Kinderclub - de Kruisiging


Dit is een heel droevige les. Maar als de kinderen het goed begrijpen is het ook een les van blijdschap. Omdat de Here Jezus iets deed, wat niemand anders ooit voor ons, voor mij, voor jou, gedaan heeft! Hij is voor  mij en voor jou gestorven!

"Weet je nog dat ik verteld heb van de intocht in Jeruzalem? Dat de mensen zo blij waren met Jezus. Dat ze zongen Hosanna die komt in de naam van de Heer? Nou er waren ook mensen die hier niet blij mee waren, de hogepriesters, de mannen die heel veel geleerd hadden. Zij vonden dat de mensen hen moesten volgen en niet Jezus. En ze verzonnen een gemeen plan." Er is iets bijzonders met dit plan aan de hand, want deze gemene mensen verzonnen het wel, maar in Gods woord staat dat het moest gebeuren, het was nodig dat dit droevige, moeilijke wat met de Here Jezus zou gebeuren, ook echt plaats moest hebben. "Let maar op, dan hoor je vanzelf waarom het nodig was!"

De kinderen van de club waren verdrietig en geschokt dat de mensen zo met de Here Jezus omgingen. De Here Jezus die wonderen gedaan heeft, en die van alle mensen houdt! Dat ze Hem dood wilden hebben, dat ze Hem aan het kruis wilden laten sterven. Ik heb verteld over de mensen, soldaten en hogepriesters die Hem uit lachten, "Als jij de zoon van God bent, kom dan van het kruis af!" "Hij redt allemaal andere mensen, maar zichzelf kan Hij niet redden!". Maar dat is niet waar, de Here Jezus kan alles! Hij kan wél van het kruis af komen! Maar Hij wilde het niet. Want het was nodig dat Hij daar hing. Nodig voor ons. "Weten jullie nog dat ik verteld heb dat God alles goed gemaakt heeft, en dat er toen iets ergs gebeurde waardoor het niet meer goed was, niet met de aarde, de dieren en ook niet meer met ons? (Zie de clubavonden over de Schepping en de Zondeval). We doen vanaf dat moment zonde, verkeerde dingen. En daardoor kunnen we nu niet meer in de hemel komen bij God. Dat is onze straf voor onze verkeerde dingen. Maar dat vindt God heel erg! Dat vindt de Here Jezus heel erg. Dat is niet de bedoeling!

En weet je wat de Here Jezus toen zei? Geef de straf maar aan Mij. Ik zal hem dragen. Geef je zonde maar aan Mij. Ik zal de straf ervoor ondergaan. Ik zal de straf voor jou dragen. En daarom wilde de Here Jezus niet van het kruis af. Hij had heel veel pijn, en veel verdriet, het was heel, heel moeilijk. Hij heeft er wel 6 uur gehangen, en drie uur in het donker. Zelfs God heeft Hem even verlaten, Hij was helemaal alleen. Maar dat was nodig, voor ons! En dat heeft Hij gedaan voor ons! Hoeveel houdt de Here Jezus wel niet van ons!!De allerlaatste woorden van de Here Jezus waren, "Het is volbracht" (zie voor de uitleg hieronder, onder het kopje bijbeltekst!), en toen stierf Hij. Dat moment, het moment dat de Here Jezus stierf. Dat moment, is het allerbelangrijkste moment voor ons! Het lijkt alsof het het meest verdrietige moment is. Maar dat is het niet! Op het moment dat de Here Jezus stierf, was het weer goed! Weer goed tussen God en ons! Vanaf dat moment kunnen we weer naar de hemel naar God. Op dat moment zijn onze zonden vergeven! Wat een ontzettend belangrijk moment.

En de Here Jezus heeft zelf verteld dat Hij weer op staat, na drie dagen. Dan wordt Hij weer levend, maar daar ga ik de volgende keer over vertellen...


Geestelijke les:

Wat de Here Jezus gedaan heeft, sterven aan het kruis, was nodig. Nodig voor ons. Omdat wij door onze zonden (verkeerde dingen die we gedaan en doen) nooit meer bij God konden komen. Dat is de straf op de de zonde. Maar omdat de Here Jezus zo ontzettend veel van ons houdt heeft Hij de straf voor ons gedragen!

Praktische toepassing:

We mogen heel, heel erg blij zijn! En de Here Jezus bedanken dat Hij dat voor ons gedaan heeft! Wat een liefdevolle Redder!

De liedjes:


"De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem" Jesaja 53:5. Dit lied kan met gebaren. 'De straf': bukken onder de straf. 'Die ons de vrede aanbrengt': met je handen een 'gevend' gebaar. 'Was op Hem': wijzen naar boven (de hemel).


Klik hier voor een filmpje van een kinderkoor, ze zingen "Lieve Here Jezus".


De bijbeltekst:


De allerlaatste woorden van de Here Jezus: "Het is volbracht!" in Johannes 19:30. Dat betekent, het is klaar, het is afgelopen, het is voltooid, Ik heb het volgehouden en nu is helemaal af. Wat is er volbracht, wat is er afgelopen? De straf! De straf die eigenlijk voor ons was, omdat wij verkeerde dingen doen en deden. De straf die de Here Jezus aan het kruis heeft gedragen. Op het moment dat Jezus stierf is de straf volbracht! Klaar, helemaal gedragen, voor altijd! Het is volbracht!

De verwerking:Een kleurplaat voor de kleintjes, met het kruis dat ze kunnen natrekken langs de cijfertjes (1, 2, 3.... 39).


Op het kruis staat wat de Here Jezus voor ons gedaan heeft (onze zonden gedragen). De grijze vlakken moesten ze wegknippen en er rood doorschijnend papier achterplakken. Op het onderste papiertje konden met een rode pen aankruisen wat ze goed en niet goed doen. De slechte dingen, dat is de zonde. Als je maar één ding aangekruist wat niet goed was, dan ben je al "schuldig". En dat kwam, ook in het rood, op de onderste regel te staan. Maar! De Here Jezus is voor deze zonden, deze slechte dingen aan het kruis gestorven. Zijn pijn, verdriet en bloed zorgt dat (als je om vergeving vraagt) de zonden verdwijnen, voor altijd. God ziet ze niet meer! En dat gebeurde als het eerste papiertje met de rode vlakken op het tweede papiertje gelegd wordt. "Het is echt weg, "schuldig" zie je niet meer!" zei één van de kinderen. En zo is het, het is echt weg!

2 opmerkingen:

 1. Wat mooi dat je via de KINDERCLUB dit waardevolle geweldige verhaal in de hartjes van de kleintjes mag planten.
  Ik heb heel veel bewondering voor je,
  dat je dit in je blog ook zo verfijnt weet uit te werken.
  Wat heb je een creativiteit!
  Ik bid je toe dat ONZE VADER je rijk zal zegenen met dit talent.
  En dat heel veel kinderen HEM mogen vinden doordat jij ZIJN GETUIGE wil zijn.

  Ik zag dat je ook zo graag mag BAKKEN en KOKEN!
  Leuk joh!
  Ik zit te popelen om je citroencake met tijm eens te maken.
  DANK voor al je inspiratie!

  Een lieve groet & ZEGEN, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Suzanne,

   Dank je wel voor je hele lieve reactie. Het bemoedigt me! Zo fijn! Heel veel liefs, Tabitha

   Verwijderen