woensdag 16 januari 2013

GoedmakenDit is één van mijn lievelings kinderboeken van 2012! Het is geschreven door Willemijn de Weerd en geïllustreerd door Marieke ten Berge.

Het is een boek geschreven rond kerst. Maar het is ook een boek waarin het evangelie duidelijk wordt uitgelegd, en dat is het waard om heel het jaar (voor) te lezen!


Goedmaken - Willemijn de Weerd

"Juf Inge klapt in haar handen. De kinderen komen bij haar in de kring zitten. 'Vanavond vieren we het kerstfeest, ' zegt ze. 'Dan denken we eraan dat Jezus werd geboren. Weten jullie ook waarom Hij naar de aarde kwam?"

Maar zelden kom je een kinderboek tegen waarin het evangelie goed wordt uitgelegd. Dit is zo’n uniek boek.

Saar en Ruben zitten bij elkaar in de klas. Vanavond gaan ze het kerstfeest vieren, alle ouders mogen komen. Saar mag vanavond een bijbeltekst opzeggen en ze kent hem al heel goed. ’s Morgens legt juf Inge uit waarom ze eigenlijk kerstfeest vieren. De Here Jezus is naar de aarde gekomen om het weer goed te maken tussen God en de mensen. Hij is ook gekomen voor Saar en Ruben en alle andere kinderen uit de klas. Daarom maken ze allemaal een tekening van zichzelf om op de poster bij de kribbe van de Here Jezus te plakken. Maar dan gaat het mis, Saar en Ruben maken ruzie. Zo kunnen ze vanavond toch geen kerstfeest vieren….?


Wat knap van Willemijn de Weerd dat ze het ‘waarom’ van de geboorte van Jezus zo dichtbij de belevingswereld van kinderen weet te brengen. Elk kind maakt wel eens ruzie, en dan moet het ook weer goed gemaakt worden. Tegelijk beschrijft het boek de voorbereiding van de kerstviering, iets wat door kinderen vaak intensief wordt beleefd. De mooie, warme illustraties van Marieke ten Berge trekken je het verhaal binnen, en geven een echt ‘kerstgevoel’.

Achterin het boek is een speciale geïllustreerde bladzijde opgenomen waar het evangelie nog een keer wordt uitgelegd. Dit boek is bijzonder. Het evangelie komt in drie verschillende vormen langs. Juf Inge legt het uit in de les, de ruzie en het goedmaken tussen Saar en Ruben is de tweede illustratie en achterin wordt het evangelie nog een keer herhaald.

Goedmaken’ is het perfecte boek ter voorbereiding voor kerst. Geschikt om voor te lezen, maar ook geschikt om te gebruiken bij de kerstviering in de kerk, op school en op de kinderclub. De les van juf Inge, met de voorbeelden en het werkje, zou u letterlijk kunnen overnemen. Ook is er als extra’s een leuk bordspel toegevoegd; “Wie komt er als eerste aan bij de stal in Bethlehem?”


 Wat een geweldig boek, een boek over de meest belangrijke boodschap die er is.

“Sara zucht. Ze is blij dat ze het weer goedgemaakt heeft met Ruben. En ze is blij omdat Jezus wilde komen om het weer goed te maken tussen God en mensen. Wat is het fijn om kerstfeest te vieren!”


Deze recensie is eerder gepubliceerd op de recensieblog van Sjofar. De christelijke boekhandel op Zuidplein (Rotterdam), waar ik werk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten