woensdag 11 september 2013

Winnaars - Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge


 Het nieuwe avontuur van Sara en Ruben. Willemijn de Weerd heeft ook over hen geschreven in het boek 'Goedmaken', over kerstfeest vieren. Deze keer gaat het over een spelletjesmiddag op school, en sluit daarmee mooi aan bij het thema van de christelijke kinderboekenmaand 'Hé, doe je mee?. 

"Het hele grasveld staat vol met spelletjes en overal hangen vlaggetjes. 'Moet je kijken wat het groepje krijgt dat wint,' zegt Ruben. Hij pakt de medailles. Ze zijn goudkleurig en er staat winnaar op. Het lint is rood, wit, blauw. 'We moeten winnen vandaag,' zegt Ruben. 'Ik wil die prijs hebben!' Voorzichtig legt hij de medailles weer terug."


Heel veel aspecten rond het sporten en de sportbeleving van kinderen komen voorbij. Groepsdruk, ergens niet zo goed in zijn, vals spelen en eerlijk zijn, angst om anderen teleur te stellen, niet tegen je verlies kunnen, heel heel graag willen winnen (maar ja, dat gebeurt niet altijd...), het opvangen van anderen/meeleven met anderen, ouders die niet alles zien, etc.Allemaal aanknopingspunten om met de kinderen door te praten als het verhaal uit is.


En dan... opeens, tussen neus en lippen door, komt er een bijbelverhaal voorbij! Mooi gedaan, zo verweven in het verhaal.

"ze legt de bal op de stip. 'Ik krijg die muur ook nooit om,' fluistert ze in Liekes oor. 'Misschien moet je eens een paar rondjes om die blokken lopen,' zegt Lieke. 'Hoezo?' vraagt Sara verbaasd. 'Dat deden ze in de Bijbel ook bij de stad Jericho,' vertelt Lieke, 'en toen viel de muur om.' 'Rondjes lopen is een stuk makkelijker dan voetballen,' zegt Sara terwijl ze een aanloop neemt en de bal weg schiet."


 De tekeningen van Marieke ten Berge zijn prachtig, zo vrolijk en met precies de juiste sfeer en uitdrukking op de gezichten.

 
Ik ben enorm fan van de boeken van Willemijn de Weerd. Dit is niet zomaar een boek, nee het is een beginpunt. Aan de hand van dit boek kan een hele clubmiddag of gezinsavond gevuld worden.

Met de kinderen kan gepraat worden over het sporten en de verschillende aspecten ervan. Als bijbelverhaal kan 'Jericho' verteld worden. Een bijpassende bijbeltekst zou kunnen zijn 2 Timotheus 4:7 "Ik heb de goede strijd gestreden", met uitleg over 'strijd' en wat de 'goede strijd' is. Achterin het boek staat een lied, speciaal geschreven voor dit boek, en via de website kom je bij een filmpje waar je het liedje kan leren met gebaren. En natuurlijk kan je samen met de kinderen ook een spelletjesmiddag houden. (Op de website staat een lesbrief met tips, en omschrijvingen voor de invulling van een clubmiddag/gezinsavond/schoolmiddag, heel handig!)

Ja, Willemijn en Marieke hebben weer gezorgd voor een compleet programma waar ik als kinderwerker enorm enthousiast van word en ik kan me voorstellen dat ook ouders hier heel goed mee uit de voeten kunnen. Dus... kopen dit geweldige boek!;)


Titel: Winnaars
Auteur: Willemijn de Weerd
Prijs: 10,00
Isbn: 978-90-33830-75-4

1 opmerking: