maandag 16 september 2013

Een uitgekookt plan - Judith van Helden


"Zal ik de dokter bellen?' Mijn vader hielp me overeind en zette een kussen in mijn rug. Ik schudde mijn hoofd. Vanmorgen voelde ik me nog prima, het zou vast vanzelf weer overgaan. 'Ik denk dat ik te veel gegeten heb! Ik weet niet zo goed waar ik het mee kan vergelijken. Het was een zeurderig gevoel, maar ook een felle pijn. 'Gisteren had je toch ook pas buikpijn nadat je ontbeten had?' Ik keek opzij, naar het bedachtzame gezicht van mijn vader en knikte. 'Ja, hoezo?"

Als tiener ben je bezig met vriendinnen, uiterlijk, kleding, diepzinnige vragen, met je best doen op school of juist niet en meestal heb je als tiener meisje ook een 'vervelende' oudere broer of zus. En je wil vooral niet anders zijn dan de andere meiden op school!

Dit boek gaat over anders zijn, Marije heeft glutenallergie, coeliakie. En ze is nu juist lid van een geweldig kook- en bakclubje, de Smaakmakers. Dat gaat niet zo goed samen met een allergie voor gluten, of toch wel?

"Ik zag al voor me hoeveel plezier we zouden hebben met de voorbereidingen. Melige lachbuien terwijl we beslagkommen zouden uitlikken en voorproefjes van ieder gerecht zouden nemen om te kijken of het echt wel lekker genoeg was... En toen drong de waarheid ineens tot me door en verdween mijn glimlach. Ik heb coeliakie. Ik kon helemaal geen beslagkommen meer uitlikken en dingen proeven!"

'Een uitgekookt plan', geschreven door Judith van Helden, is het tweede deel over De Smaakmakers, een groepje vriendinnen dat in opdracht kookt en bakt voor andere mensen. Het is een gezellig meidenboek. Ook al is het al een poosje geleden, ik herken veel van de tienerwereld in de gedachten, gesprekken en gebeurtenissen van de meisjes. En ik had zelf ook wel graag een kook en bakclubje gehad toen ik zo oud was als Marije, Emma, Tess en Anniek.

Dit boek is een 'must' voor meiden met glutenallergie, en hun ouders. Het omschrijft heel mooi de gevoelens waar Marije doorheen gaat, maar ook de praktische informatie. Wat is coeliakie? Wat kan je niet meer eten? Maar vooral ook wat je wel kan eten, en hoe je er goed mee om kan gaan. En... het is helemaal niet erg om anders te zijn, het maakt je uniek en het heeft ook zijn voordelen! Er staan achterin twee glutenvrije recepten, deze recepten komen prominent naar voren in het boek, erg leuk dat je het daarna zelf kan maken!

Het is ook gewoon een gezellig meiden boek, dus ik beveel dit boek van harte aan aan alle tienermeiden.

Auteur: Judith van Helden
Prijs: 8,95
Isbn: 978-90-85-432-203

Inmiddels is ook deel 3 uit: 'Vriendschap op het Menu'.

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Ik heb er hier eentje die dit boek heel leuk zal vinden, denk ik. Leuke cover.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja vrolijk he, de cover! Echt lekker meisjes-achtig-vrolijk! Ik ben heel benieuwd ook naar deel drie! Misschien schrijf ik daar binnenkort wel iets over...

      Verwijderen