donderdag 5 september 2013

Ren, juf, ren! - Corien Oranje & Marja Meijer


Dit is het actie-prentenboek van de christelijke kinderboeken maand (van 21 september tot 31 oktober). Het thema van deze maand is 'Hé, doe je mee?' over sport en spel, over winnen en verliezen en over ontmoeting en beweging. Het prentenboek is geschreven door Corien Oranje en geïllustreerd door Marja Meijer. Het is het vijfde deel over de klas van juf Fiep. En ik heb er reikhalzend naar uitgekeken!
Er wordt door de school van juf Fiep een meesters- en juffenrace gehouden. Een race tegen de meesters en juffen van een andere school. De prijs voor de winnaar is een enorme taart en een beker. Juf Fiep rent niet mee, want ze heeft een belangrijke taak. Zorgen dat niemand de taart en de beker steelt. Je raadt het al... dat gaat toch gebeuren, en dan moet groep drie en juf Fiep in actie komen natuurlijk!!"Ren, juf, ren' is een samenleesboek. De vetgedrukte zinnen kunnen kinderen vanaf 6 jaar (AVI-M3) zelf lezen, de niet-vetgedrukte zinnen zijn geschreven op AVI-E5 niveau, voorleesniveau. De taal is helder en duidelijk en de reacties van de kinderen zijn treffend en vaak humoristisch, een echt Corien Oranje boek!

'o', zucht saar.
'wat ziet die taart er goed uit.
mag ik een klein stukje?'
'mag ik een kers?' vraagt roos.
'nee nee', zegt eef.
'dat kan niet. 
die taart is niet van ons.
ga weg roos.
ga weg kas.'
'wat nou ga weg', zegt kas.
'Ik ruik alleen maar!
Stel je voor dat er gif in de slagroom zit.
Dan eet je ervan, en dan krijg je overal jeuk.
Of je wordt helemaal blauw.
dat zou niet goed zijn.
weet je wat?
ik neem wel een lik.
Gewoon voor de zekerheid.'

 'Nee, nee, zegt Eef'

Corien Oranje schrijft over verschillende elementen van een wedstrijd. De juffen en meesters van de andere school zijn niet zo heel snel, de redenen komen bijna ongemerkt voorbij, roken en veel snoepen helpt niet om een race goed te lopen! Ook het aanmoedigen van anderen vind ik mooi omschreven:

"Op uw plaatsen!' roept bakker Bert.
'klaar voor de start?
af!'
een knal!
en ze zijn weg.
'wooo!' roept kas.
'moet je zien!
Meester Aart kan hard rennen!'
'aart, aart
win die taart!' roept groep 6.
'hup juf jet!'
Ren als een raket!'
'hup bob! roept juf fiep.
'hup bob, zet hem op!
haal ze in!"


De vorige juf Fiep boeken waren al leuk (zie bijvoorbeeld mijn recensie over 'Eet juf niet op!') maar dit prentenboek is speciaal. Het is een grotere uitgave, de vrolijke en grappige illustraties zijn groter en prominenter aanwezig en allemaal in kleur. Ik heb er echt van genoten. De prijs is ook anders, het boek is maar 4,95 (vanaf 1 november 5,95). Dus bij een bezoekje aan de boekhandel kan je dit boek eigenlijk niet laten liggen;).

Titel: ren, juf, ren!
Auteur: Corien Oranje
Illustrator: Marja Meijer
Prijs: 4,95 (tot 31 oktober, daarna 5,95)
Isbn: 978-90-854-323-64

Geen opmerkingen:

Een reactie posten