maandag 27 mei 2013

't Is lente! - Jolanda Dijkmeijer


"iiiiiieeeeh kikkerdril, kikkerpudding, iiiiiiieeeeeh kikker cakejes!" Griezelend wordt er naar de plaatjes gewezen, maar ook gefascineerd, want "Hoe maak je dat? Kan je dat echt opeten? Wanneer gaan we ze maken?" Ja, dit boek komt binnen bij de kinderen!'t Is lente! door Jolanda Dijkmeijer is een voorlees- en doeboek. Een boek boordevol leuke lente-ideeën.

We volgen de avonturen van Luuk en Lianne. Lianne moet iets meenemen voor de lentetafel op school, een vogelnestje lijkt haar wel wat. Maar dat gaat niet helemaal volgens plan, gelukkig heeft oom Wiebe een heel goed idee! Jolanda Dijkmeijer laat allemaal kinderonderwerpen de revue passeren. Van griezelige beestjes, grootse ideeën, wiebelige bomen beklimmen, heel veel pleisters, snottig kikkerdril, moeilijke vragen (hoe worden kikkers kikkers, duurt het lang, en hoe zit het met bloembollen en bloemen, en baby's...) en geweldige groene cakejes.

 

De vrolijke tekeningen zijn van de hand van Marijke Duffhauss.

Wat dit boek zo bijzonder maakt zijn de vele extra's naast een mooi verhaal. Het is oprecht een doeboek. Nadat er voorgelezen is over bloemen en bloembollen, kan je het gelijk met de kinderen in de praktijk brengen. Een themapagina laat zien welke bloemen ze kunnen vinden in het gras. En op de knutselpagina staat hoe ze zelf bloembollen kunnen planten.


 

En zo komen er meerdere thema's voorbij. Bloemen, bomen, vogels, kikkers, jonge dieren/groeien. Allemaal met themapagina, knutsel werkje en bij de kikkers zelfs met recepten!
 Ook aan liedjes en gedichtjes is gedacht, deze zijn geschreven door Nelleke Scherpbier. De liedjes kunnen gelijk meegezongen worden, het is op de wijs van bekende liedjes geschreven.


Wat een leuk boek! Ik moet gelijk denken aan een paar uitjes die erbij passen, zoals picknicken en bloemen zoeken, naar de kinderboerderij om jonge dieren te bekijken, naar een tuincentrum voor allemaal informatie over bloemen, en natuurlijk naar de sloot, want daar is het kikkerdril!

Met dit boek gaat het introduceren van de lente heel goed lukken. Ik ben er erg blij mee en weet u wat het mooiste is, er is ook een boek over de zomer, de winter en de herfst! Vast net zo leuk als dit boek. Ik wil ze in ieder geval alle vier graag bij mijn verzameling kinderwerk-boeken!

7 opmerkingen: