donderdag 31 januari 2013

Romige courgettesoep


Een lekkere soep uit het geweldige kookboek 'De Dunne Vegetariër' van Antoinette Hertsenberg. Een kookboek vol lekkere en makkelijke recepten (niet teveel ingrediënten en geen ingewikkelde kookprocessen). Ik ben zo blij dat ik dit kookboek gekregen heb voor mijn verjaardag! Dit is de romige courgettesoep met olijven.

A tasty soup from the cookbook 'De dunne vegetariër' (the thin vegetarian). A cookbook full easy and tasty recipes. I am so glad I got this book for my birthday! This is the creamy zucchini soup with olives.

Hier is het recept, goed voor 6-8 personen:



250 gram aardappelen
4-5 courgettes
2 uien
200 ml creme fraiche
50 gram groene olijven zonder pit
een halve liter melk
3 blokjes groentebouillon
boter
zout en peper

Schil de aardappelen, was de courgettes en snij beide in kleine blokjes. Hak de ui.

Doe wat boter in een grote pan, verhit, en bak de uien. Zodra ze glazig zijn, voeg je de blokjes curgette en aardappel toe. Op een flink vuur even bakken, onder voortdurend roeren.

Doe er na ongeveer 4 minuten 1,5 liter water bij en voeg de bouillonblokjes toe. Laat ongeveer 15 minuten koken. Ondertussen snij je de olijven in ringetjes.

Als de aardappels gaar zijn draai je het gas uit en pureer je de soep met een staafmixer. Giet er dan een halve liter melk bij en de creme fraiche. Goed roeren. Warm de soep nog even op tot hij tegen de kook aan is. Tot slot de olijven erdoor en zout en peper naar smaak.






Een Blijvende Indruk - Tamera Alexander


Een mooi geschreven roman met diepgang, hier is mijn recensie.

"Misschien was ze niet meer dan een middelmatige schilderes en was ze alleen goed in kopiëren. Terwijl de zon haar gouden stralen over de velden in de diepte strooide, kneep Claire haar ogen stijf dicht. Het uitzicht stond nog steeds op haar netvlies, maar nu als een harmonie van penseelstreken op canvas. 'Vader, help mij iets van waarde te creëren. Iets van waarde voor de veiling en van waarde in de ogen van de critici..."

Claire verlangt ernaar een blijvende indruk achter te laten met haar schilderijen. Maar haar vader vindt haar maar middelmatig. Bovendien heeft hij haar nodig om beroemde schilderijen te kopieëren. Claire is een vervalser. Dan gebeurt er iets afschuwelijks en Claire vlucht naar Nashville, waar ze werk vindt als hulp van mevrouw Acklen. Een rijke dame met een enorm landhuis, Belmont. Daar helpt ze met het organiseren van feesten en diners en ze is er goed in. Mevrouw Acklen is een kunstliefhebber, ze heeft zelfs een eigen kunstgalerie. Elk jaar wordt er een veiling gehouden met schilderijen van nieuw talent. Zou zij hier ook aan mee kunnen doen? Stel je voor dat ze hierdoor erkenning voor haar schilderskunst kan krijgen. Maar wat als ze er achter komen dat ze eigenlijk een vervalser is... En dan is er ook nog Sutton Monroe, de advocaat van mevrouw Acklen. Hij gelooft in haar schilderskunsten en in haar als persoon. Zal hij dit blijven doen als hij haar verleden ontdekt?

 Het landhuis Belmont, het bestaat echt!

Tamera Alexander heeft een roman geschreven met boeiende karakters, historische achtergrond, een goed lopend verhaal en diepgang.

Het verhaal speelt zich af eind negentiende eeuw. De burgeroorlog is net voorbij en mevrouw Acklen heeft in die oorlog een dubieuze actie ondernomen. Ze heeft daarom iemand nodig die haar weer in de gegoede kringen terug kan laten komen. Verschillende onderwerpen komen voorbij en zijn mooi vervlochten in het verhaal, de burgeroorlog, de gegoede burgerij eind negentiende eeuw in Amerika, de kunstwereld en de schoonheid van schilderijen en beeldhouwwerken.

 Adelicia Acklen is een personage dat echt geleefd heeft.

Het is een boek met diepgang. De emoties van Claire komen sterk naar voren. Liefde voor Sutton. Angst om ontdekt te worden. Het ontdekken van wie ze is en wat ze kan. De ambitie om te slagen als gevierd schilderes. Maar ook, hoe ver gaat die ambitie? Is het geoorloofd om je verleden te verzwijgen, te liegen? Claire's geloof geeft haar houvast als ze het hier moeilijk mee krijgt.

" 'Zou je schilderen als je wist dat je enkel en alleen voor Mij zou schilderen?' Claire hapte naar lucht, omdat ze de fluistering deze keer heel duidelijk hoorde. Alleen niet met haar oren maar met haar hart ... Betekende dat dat haar doek voor de veiling niet goed ontvangen zou worden? Betekende het dat haar werk nooit toegejuicht zou worden? Of betekende het heel iets anders? Ze wist het niet."

Een heerlijk dik boek, om bij weg te dromen, even een andere wereld in. Een wereld van kunst, van geld, van liefde, van moeilijke dilemma's. De wereld van Claire.

Deze recensie is al een keer eerder gepubliceerd op de Sjofar-recensie blog

Een filmpje over Belmont (2 minuten, in het engels).


En een interview met Tamera Alexander (15 minuten, in het engels).





woensdag 30 januari 2013

Diep, diep, diep als de zee


12 bekende bijbelse kinderliedjes verzamelt door Renske Huisman en ontzettend mooi geïllustreerd door Hilde Vervloet. Echt een pareltje!

Met 'laat de kinderen tot mij komen', ''Lees je bijbel bid elke dag', 'Mijn God is zo groot', 'Diep, diep, diep als de zee', 'Kijk eens om je heen', 'In een scheepje over zee', 'Weet je dat je een parel bent', 'Zeg wie heeft geschapen..', 'Ik ga slapen, ik ben moe', 'Dank u voor deze nieuwe morgen', 'Jezus is de goede herder' en 'Hoger dan de blauwe luchten'.

De liedjes zijn allemaal te beluisteren op deze website. En als je het boek wilt bestellen dan kan dat onder anderen hier

12 famous biblical childrens songs in the Netherlands collected by Renske Huisman and beautiful illustrated by Hilde Vervloet. A real treasure!

You can hear the songs on this site (all in dutch).



Kinderen zingen "Diep, diep, diep als de zee" op het Sonrise kinderfeest.
Children are singing "Diep, diep, diep als de zee, at Sonrise Kinderfeest.








De Lenteklokjes en de Driesterretjes zingen "Hoger dan de blauwe luchten"
The Lenteklokjes en the Driesterretjes are singing "Hoger dan de blauwe luchten"

dinsdag 29 januari 2013

Cross Stitcher


Cross Stitcher is een heel mooi borduurblad. Met mooie, originele en hippe patronen. Ik houd heel veel van borduren. Bij mij werkt het ontspannend. Tussen het tellen van de kruissteekjes door, kan ik lekker mijn gedachten op een rij zetten of gewoon helemaal nergens aan denken. Heerlijk!

Een impressie van het laatste nummer:

Cross Stitcher is a lovely cross stitch magazine. With beautiful, original and trendy patterns. I love cross stitching a lot. It relaxes me. Between counting the stitches I can put my thoughts in order or just think of nothing. Wonderful!

An impression of the latest issue:






maandag 28 januari 2013

Starbucks


Starbucks...dat associeer ik met Amerika, met hip en trendy. Ik weet niet zo goed of het dat klopt, maar zo voelt het voor mij. Afgelopen zaterdag was mijn primeur. Voor het eerst iets gekocht bij Starbucks, op Rotterdam Centraal. Je kon zien dat het populair is, er stond de langste rij van alle winkels. En, wat heb ik als allereerste gekocht bij Starbucks? Thee! Haha, in de koffiewinkel! Ik houd helemaal niet van koffie, vandaar.

Starbucks, I associate that with America, with hip and trendy. I don't know if it is true, but it feels that way to me. We don't have that many Starbucks shops in the Netherlands. Last saturday was my first time.. For the first time I bought something at Starbucks, the one at Rotterdam Central Station. You could see it is a popular shop, it had the longest waiting queue. And what did I buy for the very first time at Starbucks? Tea!;) At a Starbucks!;) I don't like coffee at all, that is why.




Thee met mijn favoriete tijdschrift Mollie Makes.
Tea with my favorite magazine Mollie Makes.


zaterdag 26 januari 2013

Vrijdag rond 17:00, week 2



Vrijdag, 26 januari 2013, sneeuw, -4 graden, voetstappen...

Weer verlaten, ( als je goed kijkt zie je in de verte linksboven twee mensen lopen) maar met bewijs dat er mensen geweest zijn. De sneeuw is niet ongerept, er staan voetstappen. Alleen geen mensen op dit moment....

Klik hier voor week 1.

Again deserted  (if you look closely in the corner on the left you see two people) but with proof of living beings! The snow is not smooth anymore, there are footprints. Only no people at this moment...

Click here for week 1.


vrijdag 25 januari 2013

Bosvruchten kruimeltaart


Al heel lang wil ik een kruimeltaart maken. Ik houd van taarten met fruit. Deze keer bosvruchten, maar bij een kruimeltaart passen heel veel soorten vruchten (appel, perzik, kersen, abrikoos, peer). Een bekentenis... ik heb een pak gebruikt... hij was wel erg lekker!


Dit is het recept:

1 pak Joannusmolen Kruimeltaartmix (gekocht bij Ekoplaza, maar waarschijnlijk te koop bij elke biologische of reformwinkel).
125 gram koude roomboter
1 ei
700 ml kersensap
7 eetlepels maizena (en 14 eetlepels water)
beetje bloem

Springvorm 24-26 cm

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht oven), 180 graden (elektrische oven). Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem.

Snij de koude boter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg de mix toe en meng het geheel met de mixer tot een kruimelig deeg.

Voeg het ei toe en mix het geheel nog even kort. Zet het deeg in de koelkast.

Maak nu de vulling. Breng 700 ml kersensap aan de kook, maak een papje van de maizena (7 eetlepels en 14 eetlepels koud water). Roer de maizena door de kersensap zodat het bindt.

Doe 3/4 van het kruimeldeeg in de springvorm, druk licht aan en vorm een opstaande rand van 3 cm. Verdeel de vulling over de vorm en strooi de rest van het kruimeldeeg over de vulling.

Bak de kruimeltaart in circa een 70 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart een uur afkoelen, voordat je de springvorm verwijdert.

For a while now I wanted to make a crumb cake. I'm in love with cakes and fruit. This time I chose berries. But you can use all sorts of fruit: peaches, pears, apples, cherries, abricots). A confession... I used a cakemix... but he did taste really good!





donderdag 24 januari 2013

Om nieuwsgierig te maken...


Ik ben iets leuks, althans dat vind ik, aan het voorbereiden voor mijn werk bij boekhandel Sjofar. Het heeft alles te maken met de maand februari, de maand van de..... Nieuwsgierig? Hier zijn wat foto's als voorproefje.

En als je niets wilt missen: 'volg' me op twitter of 'like' onze Sjofar facebookpagina.
 
I am working on something nice, for my work, the christian bookstore Sjofar. It has everything to do with the month February, the month of ....
 



woensdag 23 januari 2013

Zingen

 

Zingen! Daar houden we van, op de kinderclub. We hebben ook veel mooie liedbladen. Dit is één van onze favoriete liedjes: "Ik volg de Heer".

Singing! That is what we love at the childrens bibleclub. We have a lot of nice songsheets. This is one of our favourite songs: "Ik volg de Heer" (a dutch song, translates into 'I follow the Lord').







dinsdag 22 januari 2013

Iets nieuws


Nieuwe projecten! Een sjaal in het blauw, lekker warm en goed voor het oefenen van mijn breien. En een nieuw vilt project, met een heleboel poesjes. Wie is er ook met iets nieuws begonnen? Altijd leuk, met iets nieuws beginnen.

New projects! A scarf in blue, comfortable warm and good for practicing my knitting skills. And a new felt project, a lot of little cats. Who is starting something new too? Tell me! Always nice, starting something new.


maandag 21 januari 2013

Escher


Dagje Den Haag, met het Binnenhof en een bezoek aan de Escher-tentoonstelling in het voormalig winterpaleis van koningin Emma, het Paleis Soestdijk.

A day in The Hague, with 'Het Binnenhof' (were the parlement is seated) and a visit to the Escher-exhibition, a dutch artist (1898-1972) in the winterpalace of queen Emma, 'Palace Soestdijk'.















zaterdag 19 januari 2013

Vrijdag, rond 17:00


    Vrijdag, 18 januari 2013, sneeuw, -4 graden, verlaten...

Een nieuw experiment. Elke week zelfde tijd, zelfde plaats. Mij lijkt het interessant om te zien wat de verschillen zijn. In de zomer is het meestal behoorlijk druk rond de schommels. We zullen zien!


Friday, 18th january 2013, snow, -4 degrees celsius, deserted...

A new experiment. Every week, same time, same place. Interesting to see the differences. In the summer it usually be very busy around the swings. We shall see!